Foto: Lars Pehrsson/Scanpix

Länsborna snålar i jul

Julhandeln har dragit igång och organisationen Svensk Handel har kommit med en prognos där man räknar med en ny rekordjul, men invånarna i Jönköpings län spås bli de som spenderar minst pengar på julen i år.

– Det är klart man tänker på det och köper julklappar som är mer nyttiga, säger Jan-Erik Lagärde som är en av dem som tänker till lite extra med tanke på de tuffare ekonomiska tiderna.

Butikerna spås sälja som aldrig förr i år, men i Jönköpings län ser det lite annorlunda ut. Christina Larsson är regionsansvarig på Svensk Handel i Jönköping. Hon har sin åsikt klar över vad det är som gör att Jönköpingsborna kanske håller lite extra i plånboken.

– Under krisen förra hösten, så var det många som blev uppsagda just i Jönköpings län, säger Christina Larsson.

Men samtidigt så vill hon lyfta fram att det finns många som har råd att handla.

– Räntorna har ju sänkts och skatten har förändrats, så de som har jobb har ju det ännu bättre ställt, säger Christina Larsson.

Ute i affärerna i jönköping tycks man inte oroa sig över att Jönköpingsborna skulle handla mindre än andra. Butiksbiträdet Anki Andersson som jobbar på Åhlens i Jönköping ser fram emot julförsäljningen.

– Jag tror att folk inte snålar i juletider, man spar nog inte in på den biten utan kanske trösthandlar snarare, säger Anki Andersson.

Reporter Joel Winqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista