Anna Dahl, lektor vid Hälsohögskolan i Jönköping leder SATSA-projektet. Foto: Jonna Lahdensuo
Jönköping

Miljoner till att studera tvillingar

Hälsohögskolan i Jönköping har fått över 4 miljoner kronor från bland annat vetenskapsrådet för att fortsätta driva ett forskningsprojektdär äldre tvilllingpar undersöks och där man jämför deras åldrande.

Det är enäggstvillingar som är med i studien "The Swedish Adoption Twin Study of Aging", SATSA. Studien har pågått sedan början av 80-talet och tvillingarna i studien är närmare 80 år gamla idag.

– Just enäggstvillingar är så bra att studera för de är lika varandra och har samma gener, säger Anna Dahl som är projektledare.

Tvillingarna i studien har på grund av adoption växt upp i olika familjer, men tack vare kyrkans gamla folkbokföring kunde forskarna koppla samman tvillingarna, som nu deltar i studien. Anna Dahl menar att de resultat som visar sig utifrån studierna på tvillingarna bidrar till kunskapen kring åldrande överlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista