Det är oklart vad vårdvalet kostar. Foto: Scanpix

Vad kostar vårdvalet?

Med bara veckor kvar till införandet av vårdvalet i Jönköpings län så är det fortfarande helt oklart hur mycket det kommer att kosta landstinget.

Landstingsstyrelsens ordförande Peranders Johansson (M) menar att kostnaden för vårdvalet är omöjlig att räkna ut.

-Det går inte att ange, för vi måste ha alla kort på bordet innan vi kan överblicka detta. Jag vill inte börja spekulera i hur mycket det kommer kosta, men det vore ju dumt att säga att det inte blir en viss omställningskostnad när vi inför vårdvalet, säger Peranders Johansson.

Oförutsedda utgifter
Klart är att införandet av vårdvalet innebär en stor förändring inom landstinget. För dig som patient innebär det att du själv ska kunna välja vårdcentral och privata vårdcentraler kommer att öppnas upp. Från landstingest sida han man tagit till ordentliga svängrum ekonomiskt för de utgifter det kan innebära. Budgeten för så kallade oförutsedda utgifter mer än fördubblas nästa år.

-Det skulle ju till exempel kunna vara så att någon av våra egna vårdenhetet får betydligt mindre patienter än vad man har idag. Och det kan ju i sin tur innebära att man exempelvis behöver en mindre yta till sitt förfogande - och då får ju vi omställningskostnad på den biten, säger Peranders Johansson.

Administrativa kostnader
Enligt landstingspolitikern Marcus Eskdal (S) kommer hela den oförutsedda potten på 43 miljoner kronor gå till administrativa utgifter i samband med införandet av vårdvalet, något som den borgerliga majoriteten har velat dölja, men det håller inte Peranders Johansson med om.

-Jag vet inte var Marcus Eskdahl läst detta någonstans, för vi har alltså inte specificerat kostnaden för vårdvalet på det sättet. Det faktum att vi nu sätter av pengar till landstingsstyrelsen konto för oförutsedda utgifter ska ju inte tas som intäkt på att de pengarna kommer gå till införandet av vårdval, så där tycker jag att han är fel ute, säger Peranders Johansson.

Vissa omställningskostnader
Peranders Johansson menar istället att de pengarna ska fungera som en buffert under själva omställningen.

-Vårdvalet kommer att innebära vissa omställningskostnader, det vore ju dumt att säga något annat. Vi ser ju kanske en ökad kostnad på läkemedelssidan, och då kan det vara bra att ha pengar till landstingsstyrelsens förfogande som vi under året kan utnyttja, avslutar han.

Reporter
Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista