Nytt hopp för varslade på Peltor

53 anställda på hörselskyddstillverkaren Peltor skulle bli arbetslösa vid årsskiftet, när varslen om uppsägningar trädde i kraft. Nu får de stanna ett tag till.

Företaget 3M, som äger Peltor, erbjuder nu de uppsagda att stanna kvar ytterligare ett halvår. Det handlar då om visstidsanställdningar.

– Det är jättepositivt, det har gett hopp till de som kanske har levt i förtvivlan och inte hittat något annat. Det var säkert en jättetrevlig julklapp för de flesta att få känna lite trygghet och få andas ut lite säger Susanne Andersson, som är vice klubbordförande på fackförbundet Metall.

Det har varit ett turbulent år för de anställda på Peltor i Värnamo.

I mars meddelade ägarna, 3M, att företaget flyttar delar av sin produktion till Polen vilket berörde 70 anställda och en dryg månad senare permitterades 150 anställda under en fyraveckorsperiod på grund av dålig orderingång.

Efter att de fackliga förhandlingarna avslutats stod det klart att 53 personer av de 70 som varslats får lämna sitt jobb den sista december, men nu har de uppsagda fått en tidig julklapp i form av en visstidsanställning till den sista juni 2010.

Anledningen till det är ett fortsatt ökat produktionsbehov och att flytten till Polen har inneburit lite uppstartsproblem. Dessutom har Peltor plockat hem en del produktion från Polen igen.

Vad tror du, kan en del av de här jobben räddas till slut?

– Det vore jätteroligt om det kunde vara så, men det är inget jag vågar säga eller hoppas på. Vi vet att det är till sista juni som de här bli erbjudna, men vi kommer också få effektiviseringar i den produktionen vi har kvar säger Susanne Andersson.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista