1 av 3
Åklagare Anna Mårtensson har överklagad beslutet att släppa mannen. (foto: Jimmy Karlsson/SR)
2 av 3
3 av 3
förskoleskandalen

Åklagare upprörd efter frisläppande

Uppdaterad 16:30
Utredningen mot den förskollärare som misstänks för sexövergrepp på flera små barn på Frälsningsarméns förskola i Jönköping riskerar att dra ut på tiden.

Det säger idag åklagaren efter att tingsrätten beslutat att försätta mannen på fri fot. Beslutet att släppa mannen ur häktet både förvånade hans advokat Conny Rydberg, i alla fall delvis.

– Något förvånad blev jag, men egentligen inte för jag har förväntat mig det hela tiden allteftersom förundersökningen har pågått. Det finns inte heller något nu som stör eller att han kan fördärva utredningen. Så jag är inte chockad, det är jag inte alls över detta säger Rydberg.

Men desto mer chockad och upprörd blev åklagaren Anna Mårtensson när hon tidigare under måndagen fick ta emot beskedet från Jönköpings tingsrätt. Visserligen delar tingsrätten åklagarens bedömning att mannen är på sannolika skäl misstänkt för flera fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn. Däremot anser de inte att han behöver vara frihetsberövad i väntan på rättegång.

– Jag hade väl ändå hoppats på en större förståelse för hur det är att vara fem år och ha anmält sin förskollärare för brott och att kunna känna sig trygg och säker på att den här mannen inte kan komma till förskolan, inte kan komma till mig, inte kan ringa mig säger åklagare Anna Mårtensson.

Tingsrätten menar att mannen inte längre kan försvåra utredningen i så hög grad att det motiverar att han ska vara frihetsberövad. Tingsrätten menar tvärtemot åklagaren att det inte finns någon risk att den tidigare ostraffade mannen ska begå nya brott.

– Det förstår jag inte heller, för hans sexuella läggning som talar för en stor risk för fortsatt brottslighet.

Den misstänkte mannen, som var klädd i de gröna häkteskläderna, såg lite trött ut vid dagens förhandlingar och visade inga tecken på glädje när tingsrätten meddelade att han nu kan åka hem till sin familj. Beslutet kan också komma att ändras, åklagaren har redan överklagat beslutet till hovrätten.

Det dröjer förmodligen till torsdag innan hovrätten i Jönköping tar upp fallet med förskolläraren som misstänks för sexbrott mot barn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista