Kritisk chef får nya uppgifter

I höstas gick han hårt åt politikerna som ville lägga ner teknikcentrat Upptech i Jönköping. Nu fråntas verksamhetschefen Folke Dahlqvist stora delar av sina arbetsuppgifter.

– Om det är korrekt så beklagar jag djupt att engagerade och aktiva ledare, som slåss för sina verksamheter, uppenbarligen avlägsnas säger Socialdemokraternas oppositionsråd Peter Persson.

I höstas skulle det tekniska upplevelsecentrat och experimentverkstaden Upptech i Jönköping läggas ned. Jönköpings eget "Tom Titts" hade gått med förlust alldeles för länge, tyckte den borgerliga majoriteten.

Förslaget väckte hård kritik, inte minst från verksamhetsledaren själv - Folke Dahlqvist som varit med från starten. I sista stund räddades Upptech av näringslivet.

Enligt vad Nyheterna erfar finns ett politiskt missnöje med verksamhetschefen Folke Dahlqvists insatser och hur Upptech utvecklats.

Nu står det klart att han sparkas snett nedåt i organisationen. Hela skolsatsningen kring Upptech istället flyttas över till förvaltningen, inklusive den så kallade eko-bussen och de tekniklådor som skickas ut till skolorna.

Tjänsten som Folke Dahlqvuist har i dag dras formellt in. Kvar blir bara ansvaret för själva upplevelsedelen och den föreslås Folke Dahlqvist få istället. Han får alltså stanna kvar på Upptech men tappar en stor del av sina arbetsuppgifter och förlorar sin titel, något som han själv tagit så hårt att han är sjukskriven sedan 2 december.

Folke Dahlvkist själv vill inte ge några kommentarer i dag, men är mycket uppgiven och nedstämd när Nyheterna når honom. Nu väntar fackliga förhandlingar.

Ann-Marie Grennhag, Moderat ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden, tonar ned förändringarna. Hon menar att det är nödvändigt att förvaltningen tar över många av uppgifterna för att skolan ska kunna ha en egen och samlad satsning på matte och NO-ämnen i framtiden.