1 av 2
allvarliga hot mot de åtalade gjorde att polisen skärpte bevakningen.
2 av 2
skotten i Barnarp

Långa fängelsestraff om de döms

Det råder skilda uppfattningar om vad som ligger bakom skotten i Barnarp i september, då en man sköts i underlivet med ett hagelgevär.

Det stod klart idag när rättegången startade i Linköpings tingsrätt. Tre släktingar till den skjutne mannen står åtalade. Två för mordförsök och den tredje för olaga hot.

– Jag utgår från målsägandes uppgifter, att båda skjutit mot honom. Men efter förhandlingen idag, och som jag förstått tidigare, är jag inte säker på vilket av skotten som träffat. Båda har skjutit och jag påstår att båda har haft för avsikt att för avsikt att beröva honom livet säger Erik Schreiber som är kammaråklagare.

Rättegången flyttades från Jönköping till Linköpings tingsrätt efter att det riktats hot mot de tre personer som är misstänka för att ha medverkat då en 28-årig man sköts i underlivet med ett hagelgevär, dagen efter hans bröllopsnatt. Tingsrätten bevakas av flera poliser beväpnade med automatvapen.

Åsikterna om motivet skiljer sig kraftigt åt. Offret berättar i förhören att han tagit sig till den röda villan med vita knutar den här dagen i september för att hämta in en skuld från en lastbilsaffär. De åtalade säger att 28-åringen ringt dem flera gånger under dagen och hotat att döda flera i deras familj.

– Det skiljer sig även sinsemellan, vi får se när rättegången är slut om det klarnat något säger advokat Uno Karlsson som är försvarare för den yngsta mannen som står åtalad.

– Min klient erkänner att han tagit fram ett hagelgevär och att det gått av ett skott när det slagit ihop. Det har varit ett ihopfällbart hagelgevär. Anledningen till att han gjorde det var att målsäganden dessförinnan tagit fram ett vapen.

Om männen döms handlar det om långa fängeslestraff, säger kammaråklagare Erik Schreiber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista