1 av 2
2 av 2

Hundratals anmäler bluffakturan

Hundratals företag har i dagarna fått brev från ett företag som erbjuder influensaskydd, ett erbjudande förvillande likt en faktura.
– Man blir lite trött, det dyker alltid upp sådant här innan jul säger en drabbad.

Brevet från Svenska Hälsoinstitutet landade på tisdagen hos mängder av företag runt om i landet. Det handlar om knappt 3 000 kronorför något som verkar ha med influensaskydd att göra. Längst ner står det med små bokstäver att det bara handlar om ett erbjudande och att man inte behöver betala. Men i övrigt ser brevet ut som en helt vanlig faktura, som man lätt kan råka betala.

– Jag undrade först vad det var. Det kommer något från Svenska Hälsoinstitutet, ett företag som jag inte alls känner igen och vi är ett litet företag så vi har ganska bra koll på vad vi gör. Vi ska ha köpt något som heter AH1N1 Pandemic gelitinus säger Lasse Kvarnvik på Värnamo Spräntjänst som är en av de som fått brevet.

Ni ser det som ett sätt att lura er?

– Ja visst, det är utformat som en faktura men så står det lite finstilt att det är ett erbjudande.

Nyheterna har under dagen försökt att komma i kontakt med Svenska hälsoinstitutet via både e-post och telefon, för att de ska kunna bemöta kritiken, men utan någon framgång.

Under dagen har har Svensk Handel fått ta emot en ström av anmälningar mot företaget, som nu placerats på organisationens varningslista. Nånstans mellan 700 och 800 anmälningar har kommit in och säkerhetschefen Dick Malmlund är helt övertygad om att det handlar om lurendrejeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista