1 av 2
Intresset för vuxenutbildning är större än vad kommunerna klarar.
2 av 2

Många nekas utbildning

Många som velat utbilda sig på Komvux i länet i höst i länet har blivit nekade, kommunerna klarar inte anstormningen.

En kartläggning som nyheterna gjort visar att flera kommuner inte klarat av anstormningen av arbetslösa som velat börja plugga.

– Vi har varit tvugna att prioritera lite grann, beroende på att det är spartider för kommunen. De mer attraktiva och lite dyrare yrkesutbildningarna, där har vi fått prioritera de som har svagast ställning på arbetsmarknaden säger Anita Sjöberg, ansvarig rektor på Eksjös kommunala vuxengymnsium.

Många kommuner har skjutit till extrapengar så att alla som har sökt har fått gå KomVuxutbildnignar, det visar Nyheternas kartläggning av länets komvuxutbildningar.

I exempelvis Jönköping, Gnosjö, Vetlanda och Vaggeryd har alla som sökt i höst fått gå, men i flera andra kommuner har man fått prioritera. I till exempel Eksjö har inte pengarna räckt till alla som sökt.

– Vi har ju sett att våra grannkommuner också måste prioritera ganska hårt. Det finns ett mycket större intresse för vuxenutbildning i dag än vad vi kan tillgodose säger Anita Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista