Jönköping

Miljöpartiet överkörda om flyget

Satsningarna på fler flyg från Jönköpings flygplats får nu intern kritik i den styrande majoriteten i kommunen, från allianspartiernas samarbetspartner miljöpartiet.

Efter att det blev klart att kommunen tar över flygplatsen har flera nya linjer presenterats, bland annat två olika till Köpenhamn. Och den utvecklingen är Miljöpartiets Birgit Sievers mycket kritisk till.

- Ur klimatsynpunkt är det helt fel att flyga mellan Jönköpings och Köpenhamn, eller Jönköping och Stockholm, säger hon.

I samband med att kommunen tagit över flygplatsen så har nu två flygbolag etabletar sig och ska börja köra passagerarflyg till Köpenhamn och Stockholm, nu senast bolaget Skyways. Det berättade vi om förra veckan.

Inte bara oppositionen har varit kritisk till att kommunen ska driva en flygplats. Miljöpartiet har sagt nej från första början till att kommunen ska driva flygplatsen. partiet vill hellre lägga resurser på att utveckla tågen, men i det här har miljöpartiet blivit överköra av alliansen.

- Det går stick i stäv med vår politik och vi är så små så att vi hade inte kunna stoppa det här, säger Birgit Sievers.

I det kommunala bolaget som ska driva jönköpings flygplats, kommer miljöpartiet enligt Birgit Sievers att ha lite att säga till om, vilket gör att hela frågan kring flygplatsen är infekterad, och Birgit Sievers medger att det förs diskussioner inom hennes egna parti om samarbetet med allianspartierna i framtiden.

- Efter nästa val är det ju ingen som vet vad som händer