1 av 2
2 av 2
Roland Börjesson. Foto: Kjell Ahlkvist/SR
JÖNKÖPING

Gasproblem på Rosenlundsbadet

Trots att Rosenlundsbadet har arbetat med att få ner halterna av den skadliga gasen trikloramin från badvattnet så känner personalen ändå av olika symtom.

Trikloraminer bildas när kvävet i vattnet blandas med kloret och kvävet är något badgästerna själva för med sig ner i vattnet genom parfymer, svettning och hudavlagringar.

Det gäller alltså att tvätta sig ordentligt innan man går ner i bassängerna. För ju mer folk det är i vattnet, ju mer rörelse det är i vattnet ju högre blir värdena.

Trots att mätningar gjorts och att man lyckats få ner halterna så känner personalen av symtom, säger Roland Börjesson från företagshälsan som haft hand om mätningarna.

- I första hand handlar det om luftvägs- och ögonbesvär som är känt från även andra badanläggningar, säger Roland Börjesson.

För att få ner värdena på trikloraminerna försöker man nu med att byta vattnet oftare och också avlufta det regelbundet, enligt driftchefen på Rosenlundsbadet, Stig Westrin.

Per Nygren som är avdelningschef för baden i Jönköpings kommun säger att värdena ändå inte är överdrivet höga.

- Det är i äventyrsbadet som mätningarna visade lite för höga värden. Då är det mätningar under åtta timmar i samma plats, men det är ju ingen som utsätts för den här miljön i åtta timmar, säger Per Nygren.

Enligt Per Nygren så går det aldrig att få bort halten trikloramin, men kan de hålla värdet så pass lågt så att det inte påverkar besökare, men framförallt personalen så är det fantastiskt.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista