1 av 4
Intresset var stort för rättegången mot Ronald Fasth. Foto: Karin Malmsten/SR
2 av 4
Ronald Fasth - hjälte eller skurk? Foto: Karin Malmsten
3 av 4
Busslaster av pensionärer samlades på Hovrättstorget i Jönköping för att ge sitt stöd till Ronald Fasth. Foto: Håkan Montelius/SR
4 av 4
Frivilliga stod och delade ut korv till pensionärerna. Foto: Håkan Montelius/SR
Örfilsrättegången

Pensionärsuppbåd för Ronald Fasth

Idag hölls rättegången mot Ronald Fasth från Värnamo, för att han örfilat en pojke. Och intresset bland pensionärerna var enormt.

Sällan har intresset för en rättegång här i tingsrätten i Jönköping varit så stort som idag. Trots det smått kaotiska vädret hade ett 100-tal pensionärer kommit hit för att följa rättegången mot 70-åriga Ronald Fasth. En av dem som applåderade när Ronald skulle gå in i tingsrätten var pensionären Margareta Enell från Nässjö.

-Vi är ju i alla fall på hans sida, vi pensionärer. Man ska ju inte slå, men i alla fall - händer det här så många gånger så rinner det över, säger hon.

Huvudpersonen själv var nöjd med stödet från pensionärerna och hoppas att rättegången ska leda till att han slipper betala böter.

-Det jag gjorde var olagligt, men det var inte mitt fel, säger han.

Delade meningar
Pojken som bara är 13 år gammal berättade inför en fullsatt tingssal om hur han cyklade på verandan till Folkets Park den 12 juli i år. Exakt vad som hände råder det delade meningarn om. Ronald hävdar att han blev kallad "gubbjävel" innan han gav lavetterna, medan 12-åringen hävdade att det skedde efteråt. Åklagare Clas Lorefors tycker att Ronald Fast bör dömas för ringa misshandel och yrkar på böter. Han tycker dock inte att pojkens beteende ursäktar att Ronald slog pojken.

-Det är ju ett beteende som inte är bra, men det ger ju inte rätt till någon att utöva våld, säger Clas Lorefors.

Starkt stöd
När det stod klart att Ronald Fasth skulle ställas inför rätta drog pensionärer i länet igång en aktion för att stödja Ronald.

Evald Larsson som är ordförande i Sveriges Pensionärsförbund i Nässjö och initiativtagare till torsdagens aktiveteter utanför tingsrätten hade köpt korv så att det ska räcka till mellan 200 och 300 personer.

Reportrar
David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista