Lennart Lindberg, Jönköpings Energi. Foto: Kjell Ahlkvist/SR

Rekordhöga elpriser

Elpriset i Sverige var under torsdagen rekordhöga mellan kl 16.00 och 18.00. Anledningen var effektbrist i elnätet.

Priserna på den internationella elmarknaden låg under torsdagseftermiddagen på 14 kronor och 60 öre per kilowattimme. Det är 38 gånger mer än genomsnittspriset under hösten.

-Det är ett pris som vi aldrig varit i närheten av, säger Lennart Lindberg, informationschef på Jönköpings Energi.

Kärnkraften avstängda
Det kalla vädret i kombination med en ovanligt låg effekt i den svenska elproduktionen har lett till det här extremt höga elpriset. En av förklaringarna till den här pristoppen är att fem av de tio svenska kärnkraftverken antingen är avstängda eller går med starkt reducerad effekt, tillsammans med det kalla vädret.

-Man insåg igår att det skulle råda effektbrist i det här landet idag, det vill säga att vi gör åt mer el än vad vi kan producera till ett vettigt pris, säger Lennart Lindberg.

Svenska Kraftnät som garant
Anledningen till prishöjningen är att Svenska Kraftnät tvingats gå in och garantera elförsörjningen via effektreserven. Villkoret var att Svenska Kraftnät själva fick sätta priset.

Men även om det handlar om rekordnivåer på priset så är det en begränsad tid som priset stiger till rekordnivå, timmarna mellan 16 och 18 idag och för en vanlig villaägare får det marginell effekt sett över månaden. Värre är då för de industrier som har rörligt elpris, säger vd:n på Värnamo Energi, Göran Hansson.

-Det finns vissa företag som ligger på helt rörligt pris och som har avräkning per timme. Så för de företagen blir det här naturligtvis väldigt mycket pengar, säger Göran Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista