Jönköpings län

Dåliga bromsar på polisbilarna

 Efter att två polisbilar i på höglandet plötsligt tappade bromsförmågan så kan nu polisen runt om i landet tvingas undersöka mängder av Saabbilar.

Det visade sig att bilarna på höglandet fått så kallade piratdelar istället för original.

– Vi har haft två incidenter där bilar som kört lite hårdare har tappat sin bromsverkan, säger Patrik Forsemalm som är huvudskyddsombud hos polisen i Jönköping.

Tidigare i höstas tappade två av polisens bilar på Höglandet bromsförmågan i hög fart. Ingen olycka inträffade, men det gick först inte att hitta några fel på bilarna. Först när Saab själva tog in polisbilarna upptäcktes att bromsklossarna inte var original utan pirattillverkade.

Patrik Forsemalm har nu larmat sina kolleger bland huvudskyddsombuden runt om i de olika polismyndigheterna, och alla liknande bilar ska nu undersökas.

– Vi måste kunna lita på att vår utrustning fungerar och bilarna är viktiga att kunna lita på, säger Patrik Forsemalm.

I Halland stoppades sju bilar från användning igår i väntan på undersökning och det kan bli aktuellt även i Jönköping säger Patrik Forsemalm.

– Vi kommer att undersöka alla bilar och de bilar som det sitter fel bromsbelägg på kommer inte att få användas, säger Forsemalm.

Reporter Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se