Sven Samuelsson, ordförande för Centern i Vaggeryd kan tänka sig andra samarbeten än Alliansen. Foto: Mattias Sundler/SR
Vaggeryd

Alliansen knakar i fogarna

Samarbetet mellan Centern och de övriga partierna i den borgerliga alliansen har på flera håll i länet börjat knaka i fogarna. Flera centerpolitiker har hoppat av sina politiska poster under hösten. Och nu menar centerpartister i länet att alliansen kommer spricka nästa år.

På kort tid har det uppstått sprickor i den borgerliga alliansen i länet. I samtliga fall är det centerpartister som känt sig illa behandlade. Nu öppnar ledande centerpartister i länet för att bryta med alliansen inför nästa år. Per Eriksson är vice distriktsordförande i länet.

– Vem man ska samarbeta med är inte skrivet i sten utan det handlar om att få fram handlingsdugliga majoriteter i kommunerna, säger Per Eriksson.

Två centerpartister i Aneby hoppade nyligen av sina poster i barn- och utbildningsutskottet och kommunstyrelsen. Carina Svensson och Mikael Bäckström var missnöjda över hur samarbetet inom alliansen har fungerat i kommunen.

I Vaggeryds kommun har Centern hotat med att lämna alliansen efter turerna kring medfinansieringen av triangelspåret på Torsvik i Jönköping. Sven Samuelsson som är kretsordförande för Centern i Vaggeryds kommun medger att den nya rollen som icke styrande parti i kommunen har lett till vissa anpassningsproblem.

I Vaggeryds kommun har Centerpartiet tidigare samarbetat med Socialdemokraterna och det är något som man inte utesluter kan ske även nästa år menar Sven Samuelsson.

Reporter
Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista