Saab läggs ned. Foto: Ferdinand Ostrop/SCANPIX

Saabs nedläggning drabbar Jönköpings län

Affären med nederländska Spyker sprack och Saab:s ägare GM har meddelat att man nu inleder en ordnad nedläggning av Saabs verksamhet.
Och att den svenska biljätten kommer gå i graven nu är något som förstås påverkar både underleverantörer och kunder i länet.

Enligt Reuters säger nu GM att de inleder en ordnad nedläggning av Saabs verksamheter.
- Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs, säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande från General Motors.

GM räknar med att Saab kommer att betala sina skulder till långivarna.
- Nedläggningen drabbar ett fåtal företag i länet. Jag har studerat listan på fordringsägare, de har även andra uppdragsgivare. Vi är inte stora som fordonsleverantörer, säger Frida Boklund på Företagarna i länet.

Saab kommer även i fortsättningen att förse Saabägare runtom i världen med reservdelar. Så här säger näringsminister Maud Olofsson till TT.
- Det är väldigt dystert. Ett mycket tråkigt besked för alla anställda och det kommer vid sämsta tänkbara tillfälle.

Saab

Saab Automobile har knappt 3 500 anställda.Omkring 3 000 av dem arbetar på anläggningen i Trollhättan. Knappt hälften av de anställda i Trollhättan arbetar med att bygga bilar.2008 gjorde Saab en förlust på drygt 4,1 miljarder kronor, nästan dubbelt så mycket som året före.Under 2006 sålde Saab 133 000 bilar. Sedan dess har försäljningen sjunkit. 2007 såldes 125 000 bilar och i fjol runt 93 000 bilar. i år väntas försäljningen stanna på färre än 30 000 bilar. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista