Tror på löneökningar trots allt

Nästa års avtalsförhandlingar kommer att bli mycket viktiga för hur de svenska företagen klarar av lågkonjukturen.
Över 500 kollektivavtal ska förhandlas om samtidigt som lågkonjunkturen väntas fortsätta.
- Det finns utrymme för löneökningar, säger Tommy Hellström på Svenskt näringsliv.

Avtalsförhandlingarna nästa år kommer att bli historiska med tanke på det stora antal kollektivavtal som går ut och det rådande ekonomiska läget.
Under våren 2010 ska avtal träffas för ungefär 1,5 miljoner medarbetare bara i företag som är anslutna till Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer.
En avgörande fråga kommer att bli hur dom fackliga parterna påverkas i sina avtalskrav av den ökande arbetslösheten och de ekonomiska svårigheterna i många företag.

Mycket tyder på att det kommer att bli tuffa förhandlingar mellan arbetsgivarförbunden och facken med tanke på att många medlemmar fått avstå löneökningar och istället deltagit i olika krisavtal under det senaste året och Tommy Hellström, marknadschef på Svenskt näringsliv som besökte Jönköping i dag räknar med att det kommer att skrivas generellt sett kortare avtal än vanligt.

En annan sak som kommer att bli mer tydlig under den här avtalsförhandlingen är att det kommer att bli mer lokala anpassningar av kollektivavtalen.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista