"Centern har fått stå tillbaka"

På flera håll runt om i länet har det uppstått en spricka mellan Centern och dom övriga Allianspartierna. Flera missnöjda centerpartister hoppat av sina politiska uppdrag efter att samarbetet gnisslat.
Magnus Hagevi, statsvetare vid Växjö universitet, menar att missnöjet inom Centern beror på att partiet fått stå tillbaka för dom andra partierna den borgerliga alliansen.

Magnus Hagevi menar alltså att missnöjet inom Centern beror på två saker. Dels så har partiet fått en undanskymd roll i alliansen och dels så har partiet genomgått en förändring som gjort att många partimedlemmar inte känt sig bekväma.
Historiskt sett så har centern varit ett samarbetsparti som regerat med både socialdemokraterna och borgarna.

Ann-Mari Nilsson som är centerns kommunalråd i Jönköping säger att hon hittills är nöjd med det borgerliga samarbetet, men hon bekräftar samtidigt att partiet inte har stängt dörren till socialdemokraterna. Det som i slutänden avgör är hur det går i valet nästa år.

Magnus Hagevi tror dock att den borgerliga alliansen kommer att hålla - förutsatt att alliansen vinner valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista