1 av 5
Brandplatsen ligger så nära järnvägen att tågen genom Värnamo fick stoppas medan släckningen pågick. Foto Mattias Sundler/SR.
2 av 5
Branden i trämagasinet var häftig och 30 brandmän från flera räddningstjänster bekämpade branden. Foto Karin Malmsten/SR
3 av 5
Johan Nilsson, räddningsledare vid den häftiga branden i en magasinsbyggnad i Värnamo i natt. Foto Karin Malmsten/SR
4 av 5
Branden spred sig till fönsterkarmarna i den gamla gummifabriken, och några lokaler där rökfylldes. Foto Mattias Sundler/SR.
5 av 5
Nu får kommunen bestämma vad som ska göras åt lokalerna i den gamla gummifabriken. Foto Mattias Sundler/SR
Värnamo

Trämagasin helt förstört i brand

(Uppdaterad 11:09 20091219)
Det har brunnit i Värnamo centrum i natt. Strax efter midnatt upptäcktes branden i godsmagasinet mellan järnvägen och gamla gummifabriken.

Godsmagasinet som var i trä brann häftigt och förstördes helt. Det började också brinna i fönsterkarmarna på baksidan av gamla gummifabriken och de lokalerna rökfylldes.

När läget var som mest kritiskt fanns det enligt räddningsledare Johan Nilsson risk att brandgaserna i de lokalerna skulle antändas, men det lyckades räddningstjänsten undvika, och branden kunde begränsas.

Framsidan av gamla gummifabriken, där Högskolan på hemmaplan och Värnamo näringsliv finns, klarade sig undan med bara lite brandlukt.

35 brandmän var inkallade från styrkorna i Värnamo, Gislaved, Gnosjö och Sävsjö.

- Vad som orsakat branden är oklart, säger räddningsledaren Johan Nilsson.Först i morgon kan en teknisk undersökning göras. Eftersläckningen pågick fortfarande på lördagsmorgonen, och först under förmiddagen räknar räddningstjänsten med att kunna lämna platsen.

Släckningsarbetet i natt var besvärligt eftersom det var neråt 15 minusgrader och vattnet frös om det inte cirkulerade hela tiden.

Värnamo kommun planerar att renovera Gamla Gummifabriken för 300 miljoner kronor. Där ska utöver högskolan och värnamo näringsliv finnas bland annat kulturhus och bibliotek i framtiden, är tanken.

Niklas Christensen, insatsledare idag på förmiddagen säger till nyheterna att magasinet var tomt. Kommunen får nu avgöra vad som ska hända på platsen.

Karin Malmsten

karin.malmsten@sr.se

Mattias Sundler

mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista