1 av 2
Landshövding Lars Engqvist. Foto: Peter Jernberg/SR
2 av 2

Landshövding kostar miljoner

Generösa regler kring representation tillåter privata fester i residenset, middagar med sprit och underhållning, egen husfru och chaufför.

Det är som ett litet slott i miniformat - Landshövdingens residens i Jönköping anno 1886. Här är landshövdingen Lars Engqvist ålagd att bo i den 259 kvadratmeter stora lägenheten som han betalar hyra för och det är bara en dörr emellan representationslokalerna på över 1 000 kvadratmeter där han håller middagar och julbord. 

Trots lågkonjunktur har inga neddragningar heller gjorts. Det här visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

För 300 000 kronor varje år bjuds här runt 1 000 personer på middagar med vin, avec till kaffet och sprit till julbordet. För det mesta höga potentater och beslutsfattare men även men även frikyrkor, invandrarföreningar och organisationer.

- Vi har väl i alla fall någon grej varannan vecka, säger Landshövdingens husfru, Thomas Paulin.

De generösa reglerna har även tillåtit Lars Engqvist att ha ett privat bröllop för sin dotter i residenset men också sin egen 60-årsfest och en kusinträff, berättar han.

- Jag har möjlighet att använda de lokalerna utan att betala hyra för det och det ingår i den bostadsplikt som vi har. Vi är skyldiga att bo där, säger Lars Engqvist.

Enligt Sveriges Radios granskning av landets landshövdingar kostar länets landshövding 2,6 miljoner varje år och omgärdas av generösa regler som tillåter egen vinkällare, egen husfru, egen chaufför och dubbla kontor.

När vi granskar fakturorna två år tillbaka hittar vi inhyrd underhållning till middagarna för 43 000 kronor. Det hyrs konst till residenset för 18 000 kronor. Enligt de kortfakturor vi studerat så köps det in alkohol till landshövdingens vinkällare för tusentals kronor i stort sett varje månad och vi hittar dyrbara gåvor som kokta Vätterkräftor och porslin.

När vi är på besök förbereds julborden för länets höga beslutsfattare och gourmetkocken Gunnar Edlund från Jönköping har hyrts in.

- Vi lägger in sill och gör sillsallad, vi gör ett hemlagat julbord. Landshövdingens önskemål är tjocka skivor skinka, säger Gunnar Edlund.

Landshövdingen själv försvarar representationen och de generösa reglerna med att länen behöver ett visst mått av högtidlighet.

- Högtidligheten har en avsikt och det är att skapa kontaktytor. Människor får lära känna varandra och kan lova att ta kontakt med varandra efter det här. Detta är en ganska rimlig representation, säger Landshövding Lars Engqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista