lex maria

Sena anmälningar hot mot patienter

Uppdaterad 16:45
Vården i länet väntar för länge med att anmäla fel och brister. En kartläggning som socialstyrelsen har gjort visar att bara 30 procent av Lex Maria-anmälningarna från vårdgivare i Jönköpings län kom in i tid.

Mellan Mars 2006 och maj 2009 gjorde vårdgivarna i Jönköpings län 133 Lex Maria-anmälningar där bara knappt 30 procent av anmälningarna kom in i rätt tid. I sju fall väntade vårdgivaren mer än ett år innan anmälan gjordes.

Detta är ett hot mot patientsäkerheten, menar Socialstyrelsen.

 - Det är inte acceptabelt. Föreskrifterna är tvingande och säger att vården är skyldig att komma in med Lex Maria-anmälningarna inom två månader efter det att händelsen inträffat, säger Birgitta Hagström på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.

När en patient drabbas av en allvarlig skada eller utsätts för allvarliga risker i sjukvården ska vårdgivaren anmäla händelsen till socialstyrelsen enligt Lex Maria.

I vissa fall kan informationen om en incident som inträffar på ett sjukhus vara livsavgörande för andra vårdgivare säger Birgitta Hagström. Exempelvis om en patient skulle komma till skada på grund av fel på en produkt är det viktigt att socialstyrelsen får snabbt vetskap om det.

- Det här är en patientsäkerhetsfråga, säger Birgitta Hagström.

Carsten Fich, lex-mariaansvarig på länsssjukhuset Ryhov i Jönköping, menar att förklaringen till att det tar för lång tid innan anmälningen går igenom beror på att anmälan måste passera ett antal personer i ledet och att det drar ut på tiden.

Tahir Yousef, SR Östergötland
tahir.yousef@sr,se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista