landstinget

Oro bland anställda inför vårdval

Många anställda på länets vårdcentraler är nu oroliga för hur det kommer att bli efter att vårdvalet genomförs. Det säger fackligt ansvariga.

I februari ska ju alla länets invånare välja vilken vårdcentral man vill tillhöra och många nya privata aktörer kommer då in och konkurrerar om patienterna. Bland dom anställda inom landstinget finns nu en oro.

- Man kanske inte vet om man får vara kvar eftersom det kan bli en överetablering på vissa håll i länet och då kanske man inte kan få vara kvar på jobbet, säger Tomas Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Jönköpings län.

Vårdförbundet har i dag runt 3 500 medlemmar i länet som är anställda inom landstinget och runt 200 som är anställda av privata arbetsgivare.ö Men bara om ett halvår kommer det antalet privatanställda troligen ha växt väsentligt i och med vårdvalet. Just nu har 22 privata vårdgivare blivit godkända och efter februari när vi invånare valt vilken vårdcentral vi vill tillhöra bland dom totalt 53 stycken stycken i länet, så kan det bli så att några av landstingets vårdcentraler får färre patienter och på sikt måste minska på personalen.

Vårdförbundet har redan fått flera frågor från medlemmarna.

- Den allvarligaste frågan är väl vad som händer om man förlorar jobbet, säger Tomas Johansson på Vårdförbundet.

Flest nya vårdcentraler ser det ut att bli i länets större kommuner som Jönköping, Värnamo, Gislaved och Nässjö och det är också där som fackförbunden ser den största oron.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".