1 av 2
Fler händelser, där patienter skadadats eller utsatts för risker, anmäls. (foto Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX)
2 av 2

Fler tillbud rapporterades i vården

Antalet lex Maria-anmälningar i Jönköpings län ökade med elva procent mellan åren 2008 och 2009.

Förra året gjordes 69 anmälningar om händelser i vården där patienter drabbats av skador eller utsatts för allvarliga risker. Det är sju fler anmälningar än året före.

Händelserna utreds sedan av Socialstyrelsen och syftet är att ta till åtgärder så det inte händer något liknande igen.

Även om fler händelser anmäls som lex Maria så , som vi tidigare berättat om.


En av förra årets 69 anmälningar handlade om en kvinna i 70-årsåldern, en anmälan som nu lett till förbättringar när det gäller vård av äldre.

Kvinnan led av demens och diabetes och skulle få mycket hjälp i hemmet när hon blev utskriven från sjukhuset.

Men kvinnan öppnade inte dörren och fick ingen hjälp på nästan ett dygn. När hon hittades var hon svårt medtagen och fick föras till sjukhus igen.

Socialstyrelsen har hittat en rad brister i vården, bland annat att hemsjukvården inte sett till att få nycklar till kvinnan och att det tog nästan ett dygn innan hon fick hjälp trots att hon bland annat stod på insulin tre gånger om dagen.

Senast i mars ska cheferna på Geriatriska kliniken och Rosenlunds primärvård i Jönköping redovisa bättre rutiner så att fler patienter inte ska drabbas på liknande sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista