1 av 2
I upp till tre veckor kan man få vänta på att få sina sopor tömda nu vid årsskiftet Foto: Arkivbild
2 av 2

Soporna svämmar över

Soptunnorna svämmar över hos många villaägare i Jönköping. Många får vänta en vecka extra på att få soptunnan tömd eftersom det är två udda veckor i följd under detta årsskiftet.

Det upprör många och telefonerna går varma hos kommunen.

Soptunnorna börjar nu svämma över hos många villaägare i Jönköping. Många har fått vänta en vecka extra på att få soptunnan tömd eftersom det är två udda veckor i följd vid årsskiftet som var.

– Jag tycker det är för lång tid särskilt när det varit jul. Det blir mycket som ligger i källaren.

Christina Ekholm som bor i en villa i Hovslätt. Hon har fått åka till sortergården för att slänga sina sopor istället.

Som Nyheterna berättat tidigare ställer årets årsskifte i kalendrarna till ett spratt bland sophanteringen. Systemet med udda och jämna veckors-tömning störs av att det är två udda veckor i rad. 2009 hade en vecka 53 och sedan kom vecka 1, vilket gör att det kan bli tre veckors väntetid på soptömning för vissa i Jönköpings kommun.

För till skillnad från många andra kommuner valde Jönköpings kommun att inte ändra på systemet, vilket gör att det nu börjar svämma över i soptunnorna och så långt har ett 50-tal personer ringt och klagat, och fler lär det bli innan tömningen nästa vecka. För någon extra tömning blir det inte. Istället uppmanar nu Jönköpings kommun alla med fulla soptunnor att lägga en extra säck bredvid soptunnan som sedan tas med vid nästa tömning, berättar avfallschef Erik Gaude

– Det är ju olyckligt att det infaller vid jul och nyår när man har som mest avfall. Men våra sophämtare vill också ha ledigt under helgerna, säger Erik Gaude.

Någon ekonomisk kompensation för villaägare som betalar för tömning varannan vecka är det heller inte tal om.

– Det är 26 tömningar per år som folk betalar för och det avtalet håller vi, säger Erik Gaude.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista