Svenolof Persagård hade stormförsäkring när Gudrun drog fram. Foto: David Svanberg/SR
Fem år efter Gudrun

Stormförsäkring allt populärare

Idag är det fem år sedan Stormen Gudrun drog in över Sydsverige. Och efter stormen har allt fler skogsägare valt att försäkra sin skog mot framtida stormar.

Innan Gudrun var hälften av landets privata skogsägare föräkrade mot stormar, vilket innebär att skogsägaren ersätts för kostnader som storm för med sig. Men trots att försäkringen blivit dubbelt så dyr efter Gudrun är det idag betydligt fler, sju av tio som har försäkrat sig mot storm, enligt försäkringsbolaget Länsförsäkringar.

"Allt kan hända"
Skogsägaren Svenolof Persagård tillhörde dem som redan innan stormen hade valt att försäkra sin skog mot storm.

-Jag har hållt på med skog och sett hur det kan blåsa ner, och jag insåg också att vi har inte sett allt som kan hända. Egentligen vet vi ingenting om framtiden och vad som helst kan hända, det måste man nog ha klart för sig, säger Svenolof Persagård.

Några råddjur hastar iväg framför oss när vi besöker det jättelika hygget en mil utanför Värnamo. Här reste sig Svenolofs skog stolt mot skyn morgonen den 8 Januari 2005. Dagen efter var det mesta av skogen borta.

-Det låg alltihopa här förutom en rad träd utefter vägen, berättar han och visar ut över hygget.

Hälften försäkrade
Svenolof Persagård hade försäkrat sin skog mot storm, vilket innebar att han fick ekonomisk ersättning för mycket av de skador och kostnader som Gudrun förde med sig. Innan Stormen Gudruns härjningar hade ungefär hälften av landets skogsägare en liknande försäkring och efter stormen har intresset ökat betydligt.

-Oavsett vilken typ av skador man pratar om, så ökar intresset när man ser att det kan hända och händer, säger Hans Frank på Länsförsäkringar.

Ökat intresse
Länsförsäkringar är den klart största aktören när det gäller stormförsäkringar för landets privata skogsägare. Efter Gudrun betalade de ut tre miljarder kronor till dom drabbade skogsägaren. En utbetalning som gjort att stormförsäkringen efter stormen blivit dubbelt så dyr som innan Gurdun. Trots det har intresset ökat och sju av tio skogsägare är numera försäkrade.

-Många år hade man nog inte funderat på om det fanns ett behov för en stormförsäkring. Stormen Gudrun var ju egentligen den riktigt kännbara stormen där skog blev skadad, säger Hans Frank på Länsförsäkringar.

Minnet lever kvar
Svenolof Persagård har under dom senaste 30 åren arbetat heltid med sin skog och levt på den avkastning som skogen ger. Och trots att han var försäkrad var det smärtsamt att se sitt livsverk förändras över en natt, och minnerna lever fortfarande kvar.

-På nätterna när man hör stormen tjuta i huset och det knakar och brakar så sover man inte så bra, säger han.

Reporter
David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".