Många eldar på extra mycket i kylan. Foto: David Magnusson/Scanpix

Kylan ökar risken för soteld

Den kraftiga kylan gör att många eldar extra mycket i kaminer och kakelugnar. Men risken finns att för mycket eldande leder till bränder.

I dessa ovanligt kyliga tider är det många som tänder en brasa i kaminen för att värma sig. Men det kan bli för mycket av det goda, - för varmt helt enkelt. Fredrik Jonsson på Räddningstjänsten varnar för att stoppa i för mycket ved i spisen:

-Vi vet varje år att många av dom bostadsbränder som inträffar framförallt i villor och på landsbygden orsakas av de här eldstäderna, säger han.

Ju kallare det är, desto mer eldas det. Och ju mer ved man stoppar in i brasan desto större är risken att man stoppar i för mycket, vilket kan göra att kaminen blir överhettad. Det i sin tur leder till att man får högre temperatur än vad skorstenen är byggd för och det bildas farlig soteld.

-Vi ser ju alltid en ökning under vintern när det gäller de bränder som är eldstadsrelaterade.

Fredrik Jonsson uppmanar också villaägare att tänka på hur man eldar i kaminen.

-Det finns på alla kaminer en rekommenderad mängd eller vikt som är maxvikten per timme, och den ska man respektera och inte elda för mycket, säger han. 

Men är det rimligt att man ska väga veden innan man lägger in den?

-Dte tycker jag inte, utan man bör lära sig hur sin kamin eller fungerar och hur man ska elda i den. Och är man osäker på det så ska man kontakta antingen den man köpt kaminen av eller sin sotare.

Om det ändå uppstår en brand i samband med att man eldar i kamin, vad ska man göra då?

-Om man misstänker att man har en soteld ska man alltid larma 112. Sen ska man stänga spjällen nere vid eldstaden - stänger man lufttillförseln så minskar intensiteten. Sen får Räddningstjänsten komma dit och ta hand om situationen.

Reporter
Joel Winqvist
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".