Emma Adolfsson är rådgivare på Energicentrum som drivs av fem kommuner i länet. Foto: Alexandra Peterson
Jönköping

Kall vinter driver upp elpriset

Många kommer att få en rejäl elräkning för den här perioden. Villaägare som har rörligt elpris kan få en räkning som blir upp till 1000 kronor dyrare den här månaden jämfört med en normal januarimånad.

– Om priset håller sig på den nivån som det gjort den första veckan så kan det nog handla om en tusenlapp mer, säger Tommy Johansson som är avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Det långvariga kylan har gjort att elpriset har stigit till rekordhöjder och nu är det röliga priset högre än det fasta priset, men på lång sikt brukar det ändå löna sig att ha rörligt elpris enligt Tommy Johansson.

– Över tiden så har det historiskt sett visat sig vara billigast att ha ett rörligt pris, men då kan det variera väldigt mycket mellan sommar och vinter.

Tillverkningsindustrin är den sektor i samhället som förbrukar mest el enligt Statistiska centralbyrån - och Nyheterna har ringt runt till tre stora industrier i länet, Husqvarna, Kabe och Fagerhults Belysning, men ingen av dessa företag kommer att påverkas speciellt mycket ekonomiskt av det höga elpriset just nu. De har helt eller delvis redan köpt sin el.

För många villaägare så kommer de höga elpriserna inte att märkas förrän elräkningen dimper ner i brevlådan. Då är det förmodligen många som kommer att vända sig till Energicentrum vid A6 i Jönköping med sina frågor säger klimat- och energirådgivare Emma Adolfsson:

– De har ju inte fått sina räkningar på de kalla dagarna än, så det väntar vi på, säger Emma Adolfsson.

Reporter Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".