1 av 2
Evert Axelsson, mannen bakom samlingen. Foto: Alexandra Peterson/SR
2 av 2
Radioapparater från flera sekel finns i samlingen Foto: Alexandra Peterson/SR
Nässjö

Nytt radiomuseum i Bodafors

Rum fyllda med gamla radioapparater i olika modeller. Under söndagen invigdes det nya radiomuseet i Bodafors i Nässjö kommun.

Den före detta lantbrevbäraren, Evert Axelsson har tidigare haft sin radiosamling hemma. Nu har den tagits över av Hembygdsföreningen.

– Det är jag glad för, det blir en tidsepok som skildras här från de första kristallmottagarna till de nya på 60- och 70-talet.

Fyra rum är fyllda med gamla radioapparater från golv till tak och det finns inte en som är den andra lik. Evert Axelsson har samlat radioapparater sedan lång tid tillbaka. Nu får dom alltså ett eget museum den gamla sjukstugan i Bodafors som rustats upp av hembygdsföreningen och invigs idag som Hembygdens hus. Helena Sellering är en av de som har hjälpt till med huset:

– Det är helt fantastiskt att få se ett sådant här hus växa fram och få vara med och hjälpa till, säger Helena Sellering.

Men intresset är varierande enligt Billy Larsson som är ordförande i Sandsjö hembygdsförening.

– Det är ju bara ett fåtal yngre som är kommer, men det är nog så att vi blir mer intresserade när vi blir äldre, säger Billy Larsson.

Reporter Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".