Jönköpings satsning på biogas släpar rejält efter. Foto: Claus Gertsen / SCANPIX
Jönköping

Biogas förlustaffär för kommunen

Jönköpings kommun ligger så pass långt efter i sina biogasplaner att man nu tvingas köpa in biogas och sälja till förlust.

Det går trögt för Jönköpings kommuns satsning på biogas. Just nu ligger man 1,5 år efter i planerna och tvingas nu köpa in biogas som man sedan säljer med förlust för att klara dom leveranser man lovat.

-Det är tekniska lösningar som visat sig svårare än tänkt, det är leveranstider... Man måste komma ihåg att det här är ny teknik och obanad teknik, så i mångt och mycket måste man pröva sig fram, säger Håkan Stigmarker, vd för kommunala Jönköpings Biogasföretag.

Tvingas köpa utifrån
Stora tekniska problem och felsatsningar har kantat biogasprojektet och gjort att man ligger långt efter i planeringen. Nu måste man istället köpa in biogas från Linköping, något som Håkan Stigmarker beklagar.

-Det är alltid dyrare att köpa in än att producera själv, säger han och konstaterar att man nu tvingas sälja biogas till förlust.

Som om inte det här vore nog, så beslutade för en tid sedan politkerna i tekniska nämnden att hela biogassatsningen måste flytta från Simsholmen inom fyra till fem år, eftersom marken är attraktiv för nya bostäder. Beslutet kan nu försena projektet ytterligare, för det slog ned som en bomb bland både kommunledningen och biogasföretag.

Pengarna i sjön
Att satsa och bygga ut något som bara ska stå kvar i några år är att kasta pengar i sjön menar Centerpartiets kommunalråd Ann-Mari Nilsson som är kritisk till kollegornas beslut.

-Det hade varit bra om vi hade haft mer av ett samtal innan besluten fattades, säger hon.

Om några veckor ska politikerna och biogasföretaget ha ett krismöte för att lösa den framtida placeringen av biogasanläggningen. Mycket lutar åt en kompromiss där man delvis bygger tillfälliga lösningar som går att flytta i framtiden, men i så fall i ett betydligt längre perspektiv än de fyra fem år som tekniska nämnden beslutat om.

-Man ska vara medveten om att på riktigt lång sikt så är kanske inte Simsholmen den bästa placeringen, säger Ann-Marie Nilsson som kan tänka sig att anläggningen flyttar i framtiden.

Reporter
Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista