1 av 3
Rosenlunds herrgård (foto: Peter Jernberg/SR)
2 av 3
3 av 3

Elmia kan köpa herrgård

Efter flera turbulenta försök att sälja Rosenlunds herrgård i Jönköping har nu Elmia seglat upp som en stark kandidat.

Den över 200 år gamla herrgården på Rosenlund i Jönköping kan nu komma att köpas av kommunägda mässbolaget Elmia.

Rosenluns herrgård är en av de mest anrika byggnaderna i Jönköping, bara två stenkast från Vättern ligger byggnaderna vars försäljning skapat rejäl debatt i Jönköping.

Jönköpings kommun äger herrgården och har velat sälja den under en tid, vilket väckt protester. Nu seglar ett av kommunens egna bolag, mässbolaget Elmia upp som en av de starkaste kandidaterna. Syftet skulle kunna vara att grupper som åker på mässor ska kunna samlas, ha seminarier och kanske äta en bit mat.

– Elmia har anmält intresse och går det bara att få ekonomi i det och det fungerar kan det vara en bra idé för Elmia säger Anders Hulusjö (KD) som är ordförande i tekniska nämnden.

Kommunen har alltså försökt sälja herrgården länge, trots politisk oenighet, men motståndet har varit stort från en nystartad förening som kallar sig "Herrgårdens vänner", som vill värna den skyddade byggnadens stora kulturella värde. Motståndet har varit så stort att en privatperson drog sig ur affären i höstas i sista stund och processen fick börja om.

Farhågorna hos kritikerna har varit att allmänheten inte kommer att få tillgänglighet till byggnaden och att den ska byggas om för mycket.

Beskedet att det nu kanske blir Elmia som istället köper herrgården tas emot positivt av föreningens ordförande, Lena Wahlgren.

– Ingår det i mässverksamheten kan det ge ett otroligt uppsving för det finns otroligt mycket idéer hur man kan göra runt omkring herrgården säger Wahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".