1 av 2
Schäfertiken Alea är en av två hundar som nu är i Afghanistan, här tillsammans med hundföraren Marcus. (foto: Maddelena Lago/Ing2)
2 av 2

Hundarna som ska rädda soldater

Hundar från Eksjö ska göra tillvaron lite säkrare för den svenska styrkan i Afghanistan.

Sedan några veckor finns två hundar, som utbildats vid Försvarsmakten i Eksjö, på plats i norra delarna av Afghanistan där de svenska förbanden finns.

Än har ingen utvärdering kunnat göras, men förhoppningsvis kommer hotbilden, som ökade under hösten, att minska igen säger informationschefen vid Ing2 i Eksjö, Peter Gustafsson.

– Det beror på den ökade hotbilden som blivit i Afghanistan under hösten. Våra styrkor har utsatts för mer och större hot än tidigare och då vill man göra en åtgärd för att öka skyddet, då är hundarna ett mycket bra hjälpmedel.

Det Peter Gustafsson menar när han talar om ökat hot är framför allt att antalet laddningar som sprängs drastiskt har ökat under hösten och hundarna ska hjälpa till att hitta laddningarna.

– Det är ytterligare en sensor för att identifiera och hitta de här sprängladdningarna innan de spräng så man kan oskadliggöra dem. Uppgiften för hundarna är att leta efter ämnen som kan explodera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista