1 av 2
Hela golvet har fått tas bort på grund av vattenläckan. (foto: Joel Winqvist/SR)
2 av 2

Frysta rör ger stora kostnader

Många försäkringsbolag får nu betala ut rekordmycket pengar till hushåll och andra som drabbats av frysta vattenledningar i den hårda kylan.

En fastighet som har fått stora problem med vattenläckor är Junedalsskolan i Jönköping. Där upptäcktes stora vattenmassor på bottenvåningen redan natten till den 23:e december.

– Vattnet har trängt ner under våra plastmattor. Det är också hål för våra skåp ner i betongen, så det har trängt ner genom de här håltagningarna. Det vi fått göra nu är att ta bort alla plastmattor, slipa upp golvet och nu pågår en torkningsprocess. säger Jacob Zetterlund som är biträdande rektor på Junedalsskolan. Han tycker ändå att skolan har haft tur att vattenläckan inte skedde före och inte under julhelgen.

– Då är det möjligt att det stått och pumpat ut sanslösa mängder vatten.

Jacob Zetterlund tycker alltså att de ändå hade tur i oturen. Men det här är ett stort problem för många.

Flera försäkringsbolag får nu in rekordmånga anmälningar om vattenskador på vattenledningar till följd av den hårda kylan som tär på vattenledningar i många hushåll.

– Det tydligaste är att vi är nedringda av bekymrade kunder som drabbats av frusna ledningar eller element och radiatorer som frusit sönder. Jag har inte varit med om något liknande säger Susanne Fagerberg som är skadechef på Länsförsäkringar.


Joel Winqvist
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista