1 av 3
(foto Kjell Ahlkvist/SR)
2 av 3
3 av 3

Järnvägsflytten sågas i Vaggeryd

Förslaget att flytta järnvägen från tätorterna och istället lägga den utanför Vaggeryd och Skillingaryd verkar inte vara ett populärt förslag hos invånarna.

Som vi tidigare berättat är det Centerpartisten Ulf Abrahamsson som tagit upp frågan om att flytta järnvägen i kommunfullmäktige. Men förslaget stöter nu på patrull, så här sa några av de som Nyheterna pratade med i Skillingaryd.

– Det är ju många som åker tåg till Fenix och skolan, så det blir kanske jobbigt för dem att ta sig från järnvägen till skolan. De som bor nära järnvägen kanske tycker det är störande, men jag tänker mer på ungdomarna.

– Det kan vara någon fördel, men vilka kostnader det var.

– För att bevara det vi har i Vaggeryd och Skillingaryd tror jag det är viktigt att järnvägen går i samhällen.

Kommunstyrelsen kommer under onsdagskvällen att ta upp förslaget att flytta järnvägen, så den går utanför Vaggeryd och Skillingaryd. Förslaget kommer, efter en snabbutredning, från Centerpartisten Ulf Abrahamsson. Moderata kommunalrådet, Bengt Dahlkvist, är dock skeptisk.

– Förslaget kom ju upp då vi diskuterade ett avtal med Banverket och det var då idéerna kom upp att vi kanske inte överhuvud taget ska ha tågtrafik genom tätorterna. Men då förlorar man ju möjligheterna, som jag ser det, till persontrafik. Om människorna sätter sig i bilen för att söka sig ett stationsläge som ligger ett antal kilometer utanför tätorterna, då tror jag att man lika gärna fortsätter till Jönköping eller Värnamo.

Hur realistiskt är det här förslaget?

– Jag tycker det är orealistiskt, säger Bengt Dahlkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".