En allt vanligare syn när elpriserna blir dyrare. Foto: Scanpix

Vindkraft lockar allt fler

Intresset för vindkraft blir allt större i länet i takt med att elpriserna skjutit i höjden och nu byggs två nya snurror på Höglandet.

I höst kommer det att byggas två nya vindkraftverk i Aneby kommun som ägs av Sveriges Vindkraftkooperativ, där medlemmarna själva köper elen som produceras och allt fler går nu med och äger sina egna vindkraftverk.

- Vi har ökat från 1 200 till 1 600 medlemmar på senaste tiden och nu ska vi bygga två nya verk i Småland och då får vi ytterligare några hundra medlemmar, så vi växer i takt med att fler verk byggs, säger Per Ribbing, marknadsansvarig för Sveriges Vindkraftkooperativ.

Dom allt högre elpriserna ger en skjuts åt Sveriges Vindkraftkooperativ som alltså utökar och planerar att sätta upp två nya vindkraftverk vid Assjön i Aneby kommun som ska stå klara i höst. Dom kommer att producera 10 miljoner kilowatt-timmar el och det kan motsvaras försörja två tusen hushåll med hushållsel.

Kooperativet har ökat medlemsantalet med runt 400 under det senaste året då föreningen byggt flera nya vindkraftverk. Dom som äger andelar får också köpa el till ett billigare pris än hos många större bolag, enligt Per Ribbing.

Men, om det är så billigt, varför har ni inte då fler medlemmar?

- För att folk tycker det är ett krångligt sätt att köpa el, säger Per Ribbing.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".