Det finns flera argument för att flytta järnvägen från Vaggeryd och Skillingaryd, tycker Ulf Abrahamsson (C). Foto: Karin Malmsten / SR
vaggeryd

"Flytta järnvägen från Vaggeryd"

Nu diskuterar politikerna i Vaggeryds kommun om man ska flytta hela järnvägen från tätorterna Vaggeryd och Skllingaryd och istället dra den utanför. Kostnad: uppemot en miljard, visar en ny utredning.

Snabbutredningen, gjord på knappt två månader, visar att det skulle kosta kommunen mellan 600 och 900 miljoner kronor att flytta på järnvägen.

- Ser man det negativa med att ha en järnväg genom tätorten så tycker jag man behöver titta på andra alternativ, det vill säga att flytta järnvägen, säger Ulf Abrahamsson (C), som tagit upp frågan i kommunfullmäktige i kommunen.

- Vi har i alla tider vågat flytta vägar på grund av samhällsutvecklingen och nu tror jag det är dags att vi börjar våga flytta järnvägen med.

Frigöra central tomtmark, inga dyra planskilda korsningar och inte godstrafik på nätterna genom Vaggeryd och Skillingaryd. Det är argumenten för att dra järnvägsspåren utanför.

Nu visar utredningen som gjorts av stadarkitekten att 18 km nya järnvägsspår måste passera flera vattendrag, det vill säga broar broar, minst fem planskilda korsningar, känsliga kulturmiljöer skulle påverkas, färre skulle resa kollektivt från och mellan orterna.

Om järnvägsspåren skulle dras utanför Vaggeryd och Skillingaryd så skulle den löpa parallellt med E4:an, öster om järnvägen, säger stadsarkitekten i kommunen i sin utredning som presenteras för kommunstyrelsen på onsdag denna vecka.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista