Nu ska Huskvarna bli säkrare

Efter flera rån och överfall längs Huskvarnaån kommer nu Jönköpings kommun ta ner buskar och trän för att öka säkerheten.

– Det är väldigt vikigt att folk ska kunna gå i lugn och ro i våra parker. De ska inte behöva spana bakom buskarna, folk ska kunna gå tryggt och säkert säger Glenn Öster som är parkingenjör.

Området kring Huskvarnaån är ett populärt promenadstråk, men på flera håll har växtligheten nu brett ut sig så att många känner obehag, inte minst eftersom flera överfall skett i området.

Efter liknande händelser inne i centrala Jönköping gallrades buskar och trän ut för att öka sikten och samma metod ska nu användas i Huskvarna.

Samtidigt brukar nedsågade träd och borttagna buskar alltid väcka diskussion och kommunen väljer därför, i förebyggande syfte, att redan nu berätta om avverkningarna. De har också försökt ta hänsyn till synpunkter från biologer och ekologer.

– Det brukar faktiskt vara så, när vi gör avverkningar och röjningar i stadsmiljö, att 99 procent av kommuninvånarna vara väldigt nöjda med vårt arbete. Sedan finns en liten del som kanske värnar lite mer om andra värden, men nu ska vi försöka göra så att ingen blir trampad på tårna säger Glenn Öster.

Joel Winqvist
Daniel Rundqvist
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista