1 av 2
2 av 2
gislaved

Obeboeligt men intressant ändå

Huset är visserligen obeboeligt, men det kulturhistoriska värdet är ändå så högt att Gislaveds kommun nu funderar på att köpa den gamla byggnaden.

Det, numera obeboeliga huset byggt vid förra sekelskiftet, ligger på Nygatan 5 i Gislaved.

Anledningen till köpet skulle i så fall vara det byggnads- och kulturhistoriska värdet. Det är en hel gårdsmiljö från förra sekelskiftet som skulle bevaras.

Tankar finns också att knyta det till Gislaveds industrimuseum och visa hur hantverkare och gummiarbetare bodde förr.

Utredningen ska nu kompletteras ytterligare, beslutade kommunstyrelsen på tisdagen. Inställningen hos alla utom en ledamot i kommunstyrelsen var positiv till köp och restaurering.

Sven-Erik Karlsson, Moderaterna, reserverade sig och vill inte att kommunen ska köpa fastigheten.

Huset byggdes 1898, är i originalskick och har aldrig renoverats med något litet undantag. Vatten och el finns indraget men inga badrum och toaletter, utan enbart utedass. Huset rymmer fyra lägenheter och på gården finns uthus, tvättstuga, utedass och lada.

Det är för det kulturhistoriska värdet som Gislaveds kommun erbjudits köpa huset, men det är ännu inte färdigdiskuterat hur huset skulle restaureras eller hur det skulle kunna bevaras och användas.

Länsmuseets expert har uttalat sig och sagt att huset är av samhällshistoriskt värde och bör bevaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".