jönköping

12 000 kronor för rätta svaren i örat

Vägverket har upptäckt en ny typ av fusk på körkortets teoriprov. Fem personer har blivit avslöjade med att få svar på frågorna via en bluetoothsändare som satt gömd i provdatorns hörlurar.

När man gör teoriprovet för körkortet så finns det hörlurar vid datorn som man kan få frågorna upplästa i.

– Det finns tyvärr personer som missbrukar det och smyger in en bluetoothsändare under hörluren, säger Karl Erik Andersson är biträdande chef på Vägverket förarprovsenhet.

– Hur länge det hållt på vet vi inte, men det hör nog till de vanligare fusken nu, fortsätter han.

Fusket med hjälp av bluetooth i hörlurarna upptäcktes första gången i november på förarprovskontoret i Falun och sedan har ytterligare fyra personer avslöjats i Norrköping, Linköping, Jönköping och Borås. Jan Jarneving, chef på förarprovskontoret i Borås berättar att det verkar vara organiserat.

– Antagligen är det personer som gör det regelbundet. Enligt vad polisen berättat så kostar det 10-12 000 kronor per person för de som använder sig av det, säger han.

Det är säger Jan Jarneving som är chef på förarprovskontoret i Borås - det är ett av ställena där man nu har börjat placera ut utrustning i sina provlokaler som ska upptäcka fusket.

– Vi har en speciell utrustning som leveras till kontoren i Sverige nu som känner av om sändning pågår, säger Jan Jarneving.

Hur utbrett fusket är, eller vilka det är som tjänar 12 000 kronor per person som fuskar med bluetooth, vet man inte på Vägverket.

– Det återstår för polisen att utreda varifrån den här hjälpen kommer, säger Karl Erik Andersson på Vägverket.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista