1 av 3
2 av 3
3 av 3

Vetlandas överförmyndare avgår

För andra gången på kort tid så slutar överförmyndaren i Vetlanda kommun.

Förra överförmyndaren avgick i september efter allvarlig kritik från länsstyrelsen och Stig-Göran Fransson blev hennes ersättare.

Det kom dock ny kritik, som bland annat gick ut på att Stig-Göran inte hade rätt utbildning för uppgiften. I turerna i media efteråt känner sig Fransson uthängd. Trycket från media har till slut blivit för stort enligt Fransson.

– Grundorsaken är de skrivererir som var i december angående överförmyndarverksamheten i Vetlanda. Jag tycker jag blev lite oförskyllt uthängd i media. Sedan tycker jag också att det finns ett systemfel i hur man bygger upp det här, att vara en ensamförmyndare. Jag tycker man ska ha ett system med en överförmyndare och en handläggare, som i samverkan jobbar med de här frågorna.

Fakta: Överförmyndare

I varje svensk kommun ska det finnas en överförmyndare med uppgift att utöva tillsyn över förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning och efter ansökan eller anmälan utreda behovet av nämnda insatser.
Detta för att inte rättsförluster skall uppstå för dem som av olika anledningar inte kan förvalta sin egendom, föra sin talan och tillvarata sina rättigheter.
(källa Wikipedia)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".