jönköping

Nu tar personalen över

Nu är det dags för personalen att ta över - i alla fall på en del håll. De två första så kallade intraprenaderna, där personalen tar över kommunal verksamhhet, införs nu.

En av de verksamheterna i Jönköpings kommun som nu blir intraprenader är Kärrhöksgatans gruppboende på Råslätt där personalen nu får mer ansvar, något som gläder vårdaren Ulrika Andersson.

– Det är jättekul, det är det vi har jobbat för. Vi har hela 2009 haft detta i tanken säger Ulrika.

Det har varit ett av det borgerliga styrets politiska mål i Jönköping sedan de fick makten för drygt tre år sedan, att införa så kallade intraprenader. Det är en form där ansvaret lyfts över från kommunen till de anställda i större utsträckning, men personalen är fortsatt anställd av kommunen som har yttersta ansvaret för ekonomin.

Poängen har varit att ge anställda mer ansvar och engagemang i jobbet, enligt politikerna.

Nästa vecka väntas politikerna godkänna två arbetsplatser som begärt detta, det är en avdelning på Öxnebacka äldreboende samt Kärhöksgatans gruppbostad för funktionshindrade och de blir nu alltså först ut med det nya systemet och det kommer att gynna de boende, tror vårdaren Ulrika Andersson.

– Det är för att vi ska få ett mervärde för brukarna, att vi kan styra över budget och ekonomi.

Det var bara fem arbetsplatser av flera hundra inom kommunen som ansökte om att få bli intraprenader, två har hoppat av och nu godkänns alltså de första två. Men inga fler har anmält intresse och så långt tycks satsningen alltså ha varit en flopp.

– Så kan man uttrycka det. Jag tycker vi bedriver verksamhet hos oss i ganska likartad form, som gör att man har i princip den självständigheten som de här intraprenaderna får. De får lite mer möjligheter än vad den befintliga kommunala verksamheten får, men det är inte så stor skillnad säger säger Nils Zadik, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista