1 av 2
2 av 2

Kyrkan vill inte längre viga

Motståndet mot homovigslar är så starkt inom Immanuelskyrkan i Jönköping att de nu vill att Missionsförbundet helt enkelt avsäger sig rätten att få viga par över huvud taget.

– Det här är inte för oss en fråga om att säga ja eller nej till homosexuella utan det här är en fråga som på grund av handläggningen av just den frågan har blivit tydlig, nämligen det principiellt riktiga i att stat och kyrka skiljs åt säger Jan Eirestål som är föreståndare för församlingen.

Lagen om samkönade äktesnakp som trädde i kraft 1 maj 2009 innebär att alla, oavsett sexuell läggning, har rätt att ingå äktenskap. Det är här som det uppstår problem, när äktenskapsbalken krockar med religionsfriheten. För enligt Jan Eireståhl visar den hetska debatt som varit kring just samkönade äktenskap...

– Att det inte är bra när man blandar ihop det som är ett juridiskt förfarande och förväntas ske i statens namn och det som är kyrkans erbjudande och som sker inom ramen för tro.

I nuläget har man som enskild vigselförrättare rätt att säga nej till att viga homosexuella par om det strider mot din övertygelse, men enligt Jan Eirestål finns risken att vigselrätten på sikt också kommer att innebära vigselplikt.

– Det tycker vi blir helt fel. Det visar att det är bra att avsäga sig det här så kommer man på den nivån att vi sköter det religiösa och staten sköter det juridiska.

Men handlar det inte om att det finns ett motstånd mot att viga homosexuella par?

– Jo, det är ju ingen hemlighet och det försöker vi inte smussla undan. Vi är väldigt tydliga med att de som inte vill erbjuda det här, de ska naturligtvis inte inom ramen för religionsfriheten ställa upp på för vårt samvetes skull. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista