Man vid ruinerna efter katastrofen på Haiti (foto AP/Scanpix)
Katastrofen på Haiti

Väntar på besked efter katastrofen

Efter den omfattande jordbävningskatastrofen i Haiti är det många som undrar vad som har hänt med invånarna där. Irene från Jönköping väntar oroligt på besked om sitt fadderbarn.

Irene Danielsson är fadder till en fyra år gammal flicka som bor i Haiti. Just nu vet hon inte om flickan överhuvudtaget har överlevt katastrofen.

– Jag tänkte på henne precis när jag hörde om det och undrade hur det gått för henne, men jag har inte hört något. Jag har det genom Hoppets stjärna, jag väntar på att de ska skriva och berätta hur det gått, om hon överlevt, om hon är skadad och hur hon mår säger Irene.

Precis som så många andra tänker nu Irene skänka pengar för att hjälpa till att få Haiti på fötter igen. En av de hjälporganisationer som samlar in pengar är Röda korset. Göran Wolke är ordförande för Röda Korset i Jönköping och räknar med en hel del klirr i den kassa som ska till Haiti.

– Människor har väldigt stor vilja att skänka pengar när det gäller människor som är drabbade av katastrofer.

Men trots att han är hoppfull så tror han inte på samma insamlingssiffror som när man samlade in pengar efter exempelvis tsunamikatastrofen.

– Jag tror inte det kan bli på samma sätt. För dels var det ett gigantiskt stort område som drabbades, det var ett gigantiskt antal människor som dog och det var oerhört många svenskar som var inblandade säger Göran Wolke.

Joel Winqvist
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".