1 av 3
2 av 3
3 av 3

Vill ha svar om högskolebråk

Den interna krisen inom Internationella handelshögskolan, IHH, i Jönköping är nu en fråga för styrelsen.

Efter en längre tids turbulens kring skolans vd, Niclas Adler, har två chefer hoppat av i protest och ytterligare en har fått sparken.

Nu kräver skolans styrelse besked om åtgärder, säger företagaren Bengt Liljedahl från Värnamo som är ledamot i IHH:s styrelse.

– När det blir väldigt, väldigt mycket brus så är det klart att det kommer upp till styrelsen. Men vi tycker inte om att det finns en konflikt, absolut inte säger Liljedahl.

Under flera års tid har en intern kris skakat Internationella handelshögskolan i Jönköping, som bland annat utbildar civilekonomer. Högskolans vd, Niclas Adler, kom inte överens med en grupp anställda om hur skolan ska ledas och en arbetsmiljöundersökning under förra året visade på hård kritik både mot mellanchefer och mot Niclas Adler själv.

Enligt en anonym källa som Nyheterna talat med, finns hård kritik från både administration men också från lektorer och professorer mot Niclas Adler för att han inte engagerar sig i interna frågor, utan mer i externa affärsprojekt. Det är dålig kommunikation mellan ledning och anställda, kritik tystas ned och tas inte på allvar, menar källan som är en av kritikerna.

Droppen blev nu när en större omorganisation sattes i verken av ledningen där en av de kritiska mellancheferna förlorade sin chefsposition. I ren protest hoppade då två chefer till av, en av dem är Olof Brunninge som var studierektor.

– Jag kände att jag inte gärna ville ha en ledarskapsfunktion i en organisation där man inte får föra fram konstruktiv kritik.

Hur är ditt förtroende för ledningen?

– I dagsläget är det inte det bästa, jag hoppas att ledningens framtida agerande gör att jag får förnyat förtroende för den.

Den kritiserade vd:n är bitvis självkritisk när Nyheterna pratar med honom.

– Uppenbarligen finns det mer att göra på den fronten.

Handelshögskolans styrelse har nu ögonen på konflikten efter påstötningar från fackligt håll. Den 10:e februari ska vd Niclas Adler få berätta vad han gjort och kommer att göra för att få bättre stämning på skolan. Styrelsens ordförande Lars Anell säger till Nyheterna att styrelsen har fullt förtroende för Niclas Adler och att han nu både har och kommer att agera för att lösa krisen. För konflikten oroar nu styrelsens ledamöter, bland dem Bengt Liljedahl.

– Jag tycker det är väldigt, väldigt tråkigt att det finns en konflikt eftersom jag ser väldigt positivt på det som åstadkoms inom IHH.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".