1 av 2
Agnes Jensen-Carlén på Boverket. Foto: Mattias Sundler/SR
2 av 2
Lars Fransson, länsarkitekt på Länsstyrelsen i Jönköping.Foto: Mattias Sundler/SR

Fortfarande svårt för handikappade

Många funktionshindrade har fortfarande svårt att ta sig fram på allmäna platser i länet - trots att alla hinder ska vara åtgärdade under detta året.

- Samtliga kommuner vill göra det men man har inte tid eller personal, säger Mariana Lesic, från Värnamo, som på uppdrag av Länsstyrelsen skrivit en uppsats på Växjö Universitet, där hon tagit reda hur det ser ut i kommunerna.

Det finns alltså stora skillnader mellan länets kommuner i hur långt man har kommit i arbetet med att göra publika platser tillgängliga för alla. Framför allt är det mindre orter och kommuner som har svårt att få fram pengar och personal som kan göra jobbet, säger Mariana Lesic.

Det kan handla om att anpassa trottoarkanter så att dom inte är för höga, få fram elektroniska dörröppnare på en affär eller kanske installera en hiss för att ta sig upp i en fastighet. Under 2010 så ska enkelt avhjälpta hinder, som det kallas, försvinna. Det har riksdagen bestämt.

- Det här året kommer att bli intensivt för kommunerna. Man skulle önska att man tog tag i det tidigare. Nu blir det nog lite akut, säger Lars Fransson, länsarkitekt på Länsstyrelsen och ansvarig för tillsynen av detta.

Just nu är Boverket och SKL, Sveriges kommuner och landsting ute på en landsomfattande turné för att få fart på kommunernas arbete kring dom här frågorna om tillgänglighet.

 - Det är en oerhört viktig fråga, Många medborgare behöver en mer tillgänglig miljö så det är en viktig demokratisk fråga, säger Agnes Jensen Carlén på Boverket, som är projektledare för informationssatsningen om enkelt avhjälpta hinder.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".