Anna Albertsson är bonde i Habo. Foto: Joel Winqvist/SR

Besvikelse efter djurskyddspengar

Det är många som är upprörda ute i länen efter att det visat sig att omfördelningen av de pengar som skulle se till att djuren har det bra inte räcker till. Också i Jönköpings län är man mycket kritiska till detta.

Det var ett år sedan länsstyrelserna tog över ansvaret för djurskyddet från landets kommuner. Efter den så kallade grisskandalen visade sig att antalet djurinspektörer hade halverats. Efter skandalen lovade jordbruksminister Eskil Erlandsson att djuren skulle få det bättre. Pengarna skulle nu fördelas om enligt ett förslag från Jordbruksverket som skulle ge län med många lantbrukare mer pengar.

Men när den nya fördelningen nu är klar så får många län betydligt mindre än vad som kom fram i Jordbruksverkets utredning. Lars Sandberg säger att det helt enkelt inte finns mer pengar att omfördela. Han menar att det istället kan bli så att djurtillsynen blir så dålig att djuren själva får stora problem.

I Habo kommun driver Anna Albertsson tillsammans med sin man en bondgård där man i huvudsak föder upp får. Och hon är kritisk till den här negativa utvecklingen.

Joel Winqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".