Mariana Emanuelsson och Anci Magnusson vill informera om vårdvalet. (foto: Mattias Sundler/SR)

(S) ger sina svar om vårdvalet

Information i all välmening eller ett politiskt utspel - Socialdemokraterna jobbar nu med ABF för att få folk att ta ställning i vårdvalet.

Det finns för lite information om vårdvalet och vad det egentligen innebär för alla länsbor. Det anser i alla fall Socialdemokraterna som nu ger sig ut på en bildningskampanj i länet tillsammans med ABF - Arbetarnas bildningsförbund.

– Jag tror inte att människor har en förmåga att bara ta ett skriftligt dokument och sedan ta ställning. Därför är det viktigt att vara ute och folkbilda människor säger Mariana Emanuelsson som jobbar på ABF i Jönköping.

Hur mycket är detta ett politiskt utspel?

– Det är viktigt att förstå att de här vårdcentralerna måste få finnas kvar. Har detta varit ett bra alternativ måste man förespråka att folk ska välja sin ordinarie vårdcentral.

ABF och Socialdemokraterna gör nu alltså gemensam sak och ger sig ut på en föreläsningsturné i länet för att upplysa om det stundande vårdvalet. Sju kommuner ska betas av med start på onsdag i Habo. Sedan följer Mullsjö, Vetlanda, Nässjö, Värnamo, Jönköping och Gislaved. "Vem vinner på vårdvalet" är rubriken på föreläsningarna.

– Om man ställer frågan ska man också fundera på om någon förlorar på vårdvalet. Det är de två frågeställningarna vi kommer att borra i säger Anci Magnusson är Socialdemokratiskt landstingsråd.

 I nästa vecka kommer alla länsbor att få hem ett brev där man kommer att erbjudas en plats på en vårdcentral. Vill man vara kvar på den vårdcentral som man tillhört tidigare måste man göra ett aktivt val, vilket skiljer sig från andra landsting i landet där man automatiskt blir kvar på sin gamla om man inte gör ett val, något Socialdemokraterna är kritiska till.

Jönköpings län har under 2009 haft 31 offentliga vårdinrättningar, men i och med att vårdvalet nu kommer att införas under 2010 kommer det istället att finnas 52 stycken vårdgivare, både offentliga och privata.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".