1 av 3
2 av 3
3 av 3
lantbruk

Hennes mjölk börjar bli lönsam

Krisen är inte över men man kan skymta en ljusning. Det var budskapet när över 500 mjölkbönder samlades på Elmia i Jönköping.

– 2009 har varit ett otroligt pressat år när många har haft väldigt, väldigt dålig lönsamhet. Man kommer ut ur 2009 med rätt stora hål som måste fyllas. Nu ser man att lönsamheten har börjat förbättras något och den kan komma att förbättras ytterligare under 2010 säger Marcus Oskarsson som är lantbruksekonom på Svensk Mjölk.

Många av mjölkböderna vittnade om att förra året var det sämsta på över 20 år. Samtidigt såg de också en ljusning framöver. Priset mot bönderna har höjts helt nyligen och de arbetar nu mot att förbättra foderpriserna för att få en bättre lönsamhet på sina gårdar.

Från Arla Food säger Peder Tuborgh att konsumenterna ute i butikerna kommer att se en viss skillnad i priserna framöver.

Men från mjölkbondens horisont är inte striden för en bättre lönsamhet över. Det säger Lars-Erik Johansson, som driver en liten gård med 18 mjölkkor i Bor utanför Värnamo.

– Det är en kamp hela tiden, det är inte alltid ett högt mjölpris gör det utan man får rationalisera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".