1 av 3
2 av 3
3 av 3

P-O synade Arrivas brister

Arriva har fått hård kritik för stadsbusstrafiken i Jönköping. P-O Norlander, som sitter med i länsstrafikens styrelse, bestämde sig för att ta reda på om kritiken stämde. Det gjorde den.

Inställda bussturer, krånglande bussar och ibland otrevliga chaufförer. Ja, så blev resultatet när en av länstrafikens egna styrelseledamöter, P-O Norlander, gav sig ut och teståkte Arrivas stadsbussar i Jönköping under en månads tid, för att se om kritiken mot Arriva stämde.

Det gjorde den, det hände att bussen inte kom överhuvudtaget, berättar P-O Norlander.

– Då blir man ju upphetsad, jag skulle ju vidare till Stockholm och då kände jag ju svettningar och hjärtklappning.

P-O Norlander är moderat och ledamot i länstrafikens styrelse. På fredag skall de ta del av Arrivas åtgärdspaket, ett paket som presenterades tidigare i veckan.

Under perioden 15 december till 15 januari ställde P-O Norlander sin bil för att istället ta bussen till jobbet, från huset i centrala Jönköping till kontoret vid A6 köpcenter.

– Den bekräftade den bilden som vi redan vet om.

Nämligen att bussbolaget Arriva under en längre tid haft problem med inställda turer, förseningar och trasiga bussar. Detta har drabbat trafiken hårt och busstrafiken tappat resenärer.

Efter hård kritik i media och många missnöjda resenärer, ville han själv ta redan på hur det egentligen fungerade. Resultatet var inte särskilt upplyftande. Dörrar som krånglade, otrevliga chaufförer, bussar kom för sent eller inte kom alls.

Nu ska P-O Norlander ta med sig sina erfarenheter till styrelsemötet på fredag, där Arriva ska presentera vad de gör för att vända trenden.

– Om du intervjuar mig om ett halvår igen så tror jag inte alls att vi har de här problemen som vi har i nuläget.

Men det sade ju både Arriva och länstrafiken för ett halvår sedan också.

– Ja, men nu är det skarpt läge säger P-O Norlander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".