Värnamo

Gummifabriken ok - får bli skola

Den gamla gummifabriken i Värnamo duger gott till att användas till skola, kontor och andra lokaler.
En stor utredning av miljön visar att fabriken inte är lika förorenad som man befarat.

Det handlar om en 20 000 kvadratmeter stor klassisk industribyggnad i rött tegel, där det började göras cykeldäck 1927. Sen dess har det också tillverkats allt från hockeypuckar till fönsterlister genom decennierna med varierande framgång. Efter att produktionen upphörde helt år 2006 så föddes planerna på att använda dom stora lokalerna till annat, men frågan har varit hur förorenad den gamla fabriken är och vad det kostar att sanera. Den utredningen är alltså klar nu - och resultatet är positivt.
- Vi kan väl säga att den är mindre förorenad än vi väntat oss, säger byggledaren Claes Karlsson.

Föroreningarna - det är både industrismuts - och kemikalier som giftiga kolväten. Och det positiva är att det inte är spritt på alla möjliga ytor, utan finns till 99 procent i golven och byggbudget på 260 miljoner kommer att räcka till att få bort det.

Nu väntar sanering parallellt med ombyggnad. Och om några år så kommer Värnamoborna låna böcker, studera och driva företag i de gamla fabrikslokalerna.
- En kombination av skola, näringsliv och kultur är de tre benen som det ska stå på, säger Claes Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista