Jönköpings-Posten skär ned.

JP får färre journalister

Det blir neddragningar på länets största tidning Jönköpings-Posten och det är lokalredaktionerna i Habo, Mullsjö, Gränna och Huskvarna som drabbas.

Totalt försvinner drygt sex heltidstjänster och det kommer märkas ute i småorterna.

Två reportertjänster flyttas från småorterna in till centraledaktionen, och totalt försvinner sex och en halv tjänst från tidningen, en neddragning med hela tio procent. I huvudsak löser man nedskärningen genom att tjänster som i nuläget är vakanta helt enkelt försvinner och att arbetsuppgifter omfördelas bland nuvarande personal. Bevakningen av småorterna ska ändå vara kvar.

Marie Johansson Flyckt, ordförande för journalistklubben på tidningen, tror att det kommer att märkas på kvalitén att man nu drar ned, eftersom det bland annat kommer bli mindre resurser till redigering och korrekturläsning.

- Redigeringen försvagas med en tjänst och då befarar jag att det får konsekvenser eftersom det inte finns lika mycket tid till det eller för korrekturläsning, säger Marie Johansson-Flyckt.

Enligt tidningsledningen kommer dock neddragningarna inte att påverka innehållet i tidningen.

- Det har gjorts många konsekvensanalyser av detta inför den process vi nu genomfört och det ska inte påverka tidningen, säger Krister Svantesson, vd på JP.

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".